Ochranná opatření kvůli ptačí chřipce přestanou brzy platit

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy Středočeského kraje vydala dne 24.3.2023 nařízení, které zrušuje všechna ochranná opatření vydaná v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na území Benice, Hl. města Prahy. Zrušující opatření bude účinné 15. dnem po zveřejnění na úřední desce, tj. od 8.4.2023.

Opatření ze dne 21.2.2023:
Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Středočeský kraj nařídila mimořádná veterinární opatření v souvislosti s výskytem vysoce patogenního viru ptačí chřipky H5N1 v chovu v katastrálním území Benice [602582], na území Hlavního města Prahy: obce ve výčtu níže spadají do uzavřeného pásma, ve kterém platí povinnost pro chovatele umístit ptáky do uzavřených prostor a vyplnit sčítací listy drůbeže či domácího ptactva – jde zejména o chovatele slepic, kachen, hus, krůt, perliček, ale také holubů, papoušků, pštrosů, pávů či bažantů A TO NEJPOZDĚJI DO neděle 26. 2. 2023 na obecním úřadu Vestec. Sčítací archy jsou k dispozici na obecním úřadě nebo ke stažení.

Vymezení uzavřeného pásma – sestává se z pásma ochranného a pásma dozoru.

Ochranné pásmo se týká obcí a katastrálních území:
623440 Čestlice, 677647 Kuří u Říčan, 623458 Nupaky

Pásmo dozoru je pak v obcích a katastrálních územích:
Babice, Březí u Říčan, Čenětice, Dobročovice, Dobřejovice, Dolní Jirčany, Doubek, Herink, Hodkovice u Zlatníků, Hole u Průhonic, Horní Jirčany, Chomutovice u Dobřejovic, Jažlovice, Jesenice u Prahy, Klokočná, Křenice u Prahy, Křížkový Újezdec, Kunice u Říčan, Květnice, Modletice u Dobřejovic, Mukařov u Říčan, Olešky, Osnice, Otice u Svojšovic, Pacov u Říčan, Petříkov u Velkých Popovic, Popovičky, Průhonice, Předboř u Prahy, Radějovice, Radimovice u Velkých Popovic, Říčany u Prahy, Říčany-Radošovice, Sibřina, Sluštice, Strančice, Strašín u Říčan, Stupice, Sulice, Světice u Říčan, Svojšovice, Škvorec, Tehov u Říčan, Tehovec, Třebohostice u Škvorce, Úvaly u Prahy, Velké Popovice, Vestec u Prahy, Voděrádky, Všechromy, Všestary u Říčan, Zdiměřice u Prahy, Zlatá.

Obcím v uzavřeném pásmu se nařizuje mj.  na základě hlášení chovatelů provést soupis všech hospodářství, kde je chována či držena drůbež, a chovů, kde jsou chováni jiní ptáci chovaní v zajetí či chovaná pernatá zvěř, a to nejpozději do 28. 2. 2023.

Zde platí mimo jiné zákaz přemisťování chovaných ptáků z a do hospodářských chovů, zákaz přemisťování vedlejších produktů živočišného původu z ptáků z hospodářství či chovů, zákaz lovu pernaté zvěře, zákaz doplnění stavů pernaté zvěře, zákaz přemisťování násadových vajec z hospodářství či chovů, zákaz přemisťování vajec k lidské spotřebě z hospodářství či potravinářských podniků v ochranném pásmu, zákaz přemisťování masných výrobků získaných z čerstvého masa drůbeže z potravinářských podniků v ochranném pásmu, pokud nebyly speciálně ošetřeny či zákaz pořádání výstav, trhů, přehlídek drůbeže a jiné shromažďování chovaných ptáků…

Domácí drůbež se většinou nakazí od volně žijících ptáků.
Prosíme chovatele: Buďte opatrní!
Pro hlášení zvýšeného úhynu se obraťte na Státní veterinární správu, Krizová linka pro Středočeský kraj je: +420 720 995 204.

Tato opatření jsou platná po dobu 30 dnů pro obce v pásmu dozoru a skončí v případě, že budou splněny zákonné podmínky.